Resepi Nasi Lemak Udang Galah
Nasi Lemak Udang Galah Azza |
Tiba- tiba teringin nak makan udang galah ratah macam tu je. Tapi takkan nak bagi suami makan macam tu je kan? Dia dah la kuat makan. Sehari mesti mau nasi. Kalau kat Malaysia start je enjin kereta terus drive mana- mana restaurant hipster, berlambak! Tapi malangnya kat Hongkong mana ada macam ni. Nak makan halal pun susah, apetah lagi yang fancy macam ni. Basically, kat sini nak makan apa buat sendiri. I repeat, buat sendiri ye tuan- tuan dan puan- puan. Huhu.. Maka terjadilah resepi ini.
Nasi lemak
Nasi lemak
Bahan- bahan:
Beras
2 helai daun pandan
2 inci
halia
1 santan kotak
Sedikit garam
Cara- cara:
Masak nasi dengan air yang
secukupnya. Masukkan garam secukup rasa dan juga daun pandan yang dicarik dan
telah disimpulkan. Masak seperti biasa. Bila mendidih dan air hampir kering,
masukkan hirisan halia dan santan pekat. Kacau rata. Sambung masak sehingga
nasi masak sepenuhnya.
Sambal ikan bilis
Bahan- bahan:
1 mangkuk ikan bilis (goreng)
1 biji
bawang besar (hiris bulat)
Garam dan gula secukup rasa
Air asam jawa
Perencah 3 rasa
Bahan kisar:
1/2 mangkuk cili kisar (rebus)
2 biji
bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci belacan bakar
Cara- cara:
Panaskan minyak (saya tak suka
banyak minyak) dan tumis bahan kisar sampai naik bau dan cili betul- betul
masak sehingga terbit minyak. Bila bahan tumisan dah garing, masukkan sedikit
gula dan kacau rata. Gula akan menjadikan warna sambal cantik dan berkilat. Masukkan
sedikit air mengikut kepekatan sambal yang disukai. Masukkan air asam jawa,
garam dan ikan bilis. Last sekali baru masuk bawang besar. Saya tak suka bawang
yang tak terlalu lembik. Perasakan dengan perencah 3 rasa. Kacau rata sehingga
sambal masak dan mesra.
Udang Galah Goreng
Gaulkan udang dengan garam dan
serbuk kunyit dan goreng seperti biasa. Saya tak suka buang kulit sebab suka
makan dengan kulit sekali. Sebab bagi saya dia menambahkan lagi rasa manis
udang tu. Sape macam ni kita geng! hehe.. Yums!
Bahan sampingan
Timun
Kacang
Ikan bilis goreng
Telus rebus
Buah kundang sebagai penambah
selera. Aum!
Comments
Post a Comment