Resepi Nasi Lemak Udang Galah


Nasi Lemak Udang Galah Azza


Tiba- tiba teringin nak makan udang galah ratah macam tu je. Tapi takkan nak bagi suami makan macam tu je kan? Dia dah la kuat makan. Sehari mesti mau nasi. Kalau kat Malaysia start je enjin kereta terus drive mana- mana restaurant hipster, berlambak! Tapi malangnya kat Hongkong mana ada macam ni. Nak makan halal pun susah, apetah lagi yang fancy macam ni. Basically, kat sini nak makan apa buat sendiri. I repeat, buat sendiri ye tuan- tuan dan puan- puan. Huhu.. Maka terjadilah resepi ini.

Nasi lemak
Bahan- bahan:
Beras
2 helai daun pandan
2 inci halia
1 santan kotak
Sedikit garam

Cara- cara:
Masak nasi dengan air yang secukupnya. Masukkan garam secukup rasa dan juga daun pandan yang dicarik dan telah disimpulkan. Masak seperti biasa. Bila mendidih dan air hampir kering, masukkan hirisan halia dan santan pekat. Kacau rata. Sambung masak sehingga nasi masak sepenuhnya.

Sambal ikan bilis
Bahan- bahan:
1 mangkuk ikan bilis (goreng)
1 biji bawang besar (hiris bulat)
Garam dan gula secukup rasa
Air asam jawa
Perencah 3 rasa

Bahan kisar:
1/2 mangkuk cili kisar (rebus)
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2  inci belacan bakar

Cara- cara:
Panaskan minyak (saya tak suka banyak minyak) dan tumis bahan kisar sampai naik bau dan cili betul- betul masak sehingga terbit minyak. Bila bahan tumisan dah garing, masukkan sedikit gula dan kacau rata. Gula akan menjadikan warna sambal cantik dan berkilat. Masukkan sedikit air mengikut kepekatan sambal yang disukai. Masukkan air asam jawa, garam dan ikan bilis. Last sekali baru masuk bawang besar. Saya tak suka bawang yang tak terlalu lembik. Perasakan dengan perencah 3 rasa. Kacau rata sehingga sambal masak dan mesra.

Udang Galah Goreng
Gaulkan udang dengan garam dan serbuk kunyit dan goreng seperti biasa. Saya tak suka buang kulit sebab suka makan dengan kulit sekali. Sebab bagi saya dia menambahkan lagi rasa manis udang tu. Sape macam ni kita geng! hehe.. Yums!

Bahan sampingan
Timun
Kacang
Ikan bilis goreng
Telus rebus

Buah kundang sebagai penambah selera. Aum!



Comments

Popular posts from this blog

Resepi Mee Kari