Resepi Mee Kari
Mee Kari Lala Azza |
Perghhh! Nampak tak telur pun bentuk love. Ini baru dikatakan masak dengan kasih sayang. Haha! Ok, ini first time saya cuba buat mee kari lala. Saje untuk buat makan- makan untuk suami dan kawan- kawan. Ada bahan asal yang saya tak masukkan macam stok udang sebab kejar nak siapkan masakan dalam masa sejam. Saya cuba elakkan bahan yang tak perlu tapi rasa tetap tak lari, tetap jadi mee kari jugak la. Kikiki.. Ok ini mee kari lala cara saya.
Kuah mee kari
Isi ayam (potong kecil)
6 sudu besar rempah kari daging (bancuh dgn sedikit air)
1 asam keping
1 santan kotak
Isi lala (boleh ganti kerang)
Fish cake (hiris nipis)Tahu kering (potong kecil)
1 biji kentang (rebus & tumbuk)
Garam
Gula
Perencah 3 rasa
Air
Bahan Kisar
6 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 sudu besar cili kisar (boleh juga guna serbuk cili)
1 batang serai
2 sudu besar udang kering
Bahan Tumis
1 btg kulit kayu manis1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
2 batang serai – ketuk
Bahan Mee dan Hiasan
Mee kuning (celur & tos)Sawi (celur & tos)
Taugeh (celur & tos)
Cili merah
Bawang goreng
Limau nipis
Cara- cara
Panaskan minyak dan tumis tumis.
Kemudian masukkan bahan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau. Masukkan
pula rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air, kacau sehingga naik bau. Masukkan air dan biarkan mendidih. Masukkan isi ayam dan biarkan
kejap. Lepas tu masukkan fish cake, tahu kering dan asam keping. Biarkan
sehingga mendidih, bila kuah dah mendidih masukkan santan kotak, garam, gula
dan perencah 3 rasa. Masukkan ubi kentang yang telah
ditumbuk bertujuan untuk memekatkan kuahnya. Akhir sekali masukkan lala dan
sesuaikan rasa dan kepekatan. Jangan masak lala terlalu lama takut jadi liat.
Good luck!
Comments
Post a Comment